Iltaopetus

Piirustus ilmaisumuotona 2
16.3.–13.4.2019
lauantaisin klo 17–19.30

Viiden kerran intensiivinen johdanto mallipiirustukseen ja mallia ympäröivän tilan havainnoimiseen

16.3., 23.3., 30.3., 6.4., 13.4.

Piirustus ilmaisumuotona 2 –kurssi on tarkoitettu kaikille havaintopohjaisesta piirtämisestä kiinnostuneille, ja sitä voi soveltaa rinnakkaiskurssina Taidekoulu Maan perjantai-iltaisin järjestämän Piirustus ilmaisumuotona 1-kurssin kanssa.
Kursseja voi suositella yhdessä laajana, ja laajentavana, kokonaisuutena silloin, kun tavoitteena on maksimoida välineen hallinta ja katsojaa puhuttelevan sisällön yhdistäminen.
Kumpikin kurssi valmentaa myös senkaltaisiin tehtäviin, joita saattaa eri visuaalisten alojen oppilaitosten valintakursseilla tulla vastaan.
Piirustus ilmaisumuotona 2 on elävän mallin tutkimisesta ammentavaa työskentelyä. Piirrämme ihmistä sekä vaatetettuna että ilman vaatetusta erilaisissa asennoissa ja ympäristöissä. Kurssi ei kuitenkaan ole varsinainen anatomiakurssi, vaan pyrimme ilmaisemaan ihmisen kuvaamisella myös kerronnallisuutta.

Materiaalina käytetään pääsääntöisesti eri piirtimiä, eritoten lyijykynää ja hiiltä. Heti ensimmäisellä kerralla sinulla tulisi olla mukana muutama lyijykynä (esim. 2H, HB, 2B), kumi ja suurikokoinen lehtiö, vähintään A3 – tai muuta piirustuspaperia. Kurssipaikalta on mahdollisuus ostaa hyvälaatuisia piirustuspapereita omakustannehintaan, lehtiöitä ei kumminkaan ole myynnissä, samoin kuin ei muitakaan piirustusvälineitä.
Kurssin jatkuessa tarvitset myös hiiltä, säämiskän ja fiksatiivin (tärkeä väline!). Muista mahdollisista tarvikehankinnoista puhutaan yhteisesti kurssin aikana.

Kurssi kokoontuu Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa Helsingin Taiteilijaseuran (HTS) kurssikeskuksen tiloissa osoitteessa Tallberginkatu 1. HTS on Kaapelitehtaan rakennuksessa sisäpihalta tultaessa A-rapussa, 3.kerroksessa.

Opettajana kurssilla on kuvataiteilija Eija Keskinen.

Ilmoittaudu tästä >>

– – –

Piirustus ilmaisumuotona 1
18.1.–26.4.2019

Kahdentoista kerran kokonaisuus perjantaisin klo 17.30–20.00
18.1, 25.1, 1.2, 8.2, 15.2, 8.3, 15.3, 22.3, 29.3, 5.4, 12.4, 26.4
(Huom. Viikoilla 8 (talvilomaviikko), 9 ja 16 (pitkäperjantai) ei ole opetusta!)

Piirustus nykytaiteen ilmaisumuotona on kahdentoista kerran kokonaisuus joka sisältää sekä havaintoon että omiin mielikuviin perustuvia tehtäviä.
Opetuskerrat jakaantuvat yhden, kahden tai kolmen illan tehtäväkokonaisuuksiin riippuen teemasta, ja myös opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa aiheisiin sekä niiden kestoihin.
Kurssi painottuu piirtämiseen, mutta iltojen lomassa käydään keskusteluja sekä piirtämiseen liittyvistä teknisistä asioista että materiaalikysymyksistä, sekä keskustellaan kuvataiteen ajankohtaisista aiheista yleisesti.
Kurssin aikana voidaan tehdä mahdollisuuksien rajoissa yksi piirustusretki johonkin Helsingin keskustan mielenkiintoiseen rakennukseen tai museoon. Tällöin ajankohta on todennäköisesti jokin muu kuin perjantai, ja se sovitaan yhdessä ryhmän kanssa.

Opetus kurssilla on henkilökohtaista ja huomioi jokaisen piirtäjän oman lähtötason ja tavoitteet. Kurssille voivat osallistua jo pidempään kaksiulotteisen pinnan parissa työskentelevät kuin myös he, jotka nyt etsivät omaa ilmaisuaan piirustustekniikoiden kuvakielen avulla.
Kurssilla painotetaan viivan ilmaisuvoimaa ajankohtaisen kuvataiteen ilmaisun välineenä.
Kurssin aikana on käytössä malli kolmena iltana.

Kurssilla käytetään välineenä pääsääntöisesti eri piirtimiä; hiiltä, lyijykynää, puuvärejä ja pastelliliituja sekä vesiliukoisia värejä, esimerkiksi akvarelli- tai akryylivärejä. Teemme paljon värillistä piirustusta myös sekatekniikan keinoin.

Kurssilla työskentely on työpajaluonteista eikä se edellytä valtavaa tarvikemäärää – kaikilla ei tarvitse olla käytössään välttämättä samat välineet. Muutamia hyvä tarvike riittää. Ota jo ensimmäisellä kerralla mukaasi muutama lyijykynä (esim. 2H, HB, 2B). Myöhemmin tulet tarvitsemaan piirustushiiltä, säämiskän (tärkeä väline, voi ostaa esim. rautakaupasta tai huoltoasemalta), fiksatiivia (toinen tärkeä väline) ja maalarinteippiä paperin kiinnittämistä varten. Ota mukaasi myös luonnoslehtiö tai vastaavaa paperia. Suurempia piirustuspapereita voi ostaa käteisellä kurssipaikalta omakustannehintaan, ja se on suositeltavaakin.

Kurssia voi suositella päätoimisiin taideopintoihin hakeutuville.
Kurssin vastaava opettaja on kuvataiteilija Eija Keskinen.

Kurssipaikkana on Helsingin Taiteilijaseuran (HTS) kurssikeskus Ruoholahdessa, Kaapelitehtaalla. Kurssikeskus on A-rapun kolmannessa kerroksessa.
Kaapelitehtaalle pääsee metrolla (Ruoholahti), raitiovaunulla (numero 8) tai useilla Lauttasaareen kulkevilla (esim. nro 20 Ruotsalaiselta teatterilta) tai sen läpi ajavilla busseilla, jolloin pysäkki on juuri ennen Lauttasaaren siltaa.

Ilmoittaudu tästä >>