Opiskelijahaku 2024

Tervetuloa hakijaksi Taidekoulu Maan kolmivuotiselle päivälinjalle!

Taidekoulu Maan nykytaiteen päivälinja on kolmivuotinen ammattiin valmistava opetusohjelma. Ota huomioon että vuonna 2024 aloittavilla opiskelijoilla ei ole oikeutta hakea Kelan opintotukea. Opiskelu on kokopäiväistä ja valmistumiseen vaaditaan 108 opintoviikkoa (36 opintoviikkoa per vuosi). Päättötodistus on diplomi. Valmistumisen jälkeen opintoja voi jatkaa vapaaehtoisella, ohjatulla neljännellä vuodella (36 opintoviikkoa). Taidekoulu Maan kolmivuotisessa kokopäiväisessä nykytaiteilijan ohjelmassa opiskelee tällä vuosittain 40–50 opiskelijaa. Huomaa, että Taidekoulu Maa sijaitsee Suomenlinnassa. Opinnot vaativat päivittäistä matkustusta lautalla ja jalan. 

Päivälinjalla painottuu taiteidenvälisyys, taiteellinen ajattelu ja nykytaiteen uusien muotojen tutkiminen. Kurssit keskittyvät teknisen taidon sijaan tarpeellisiin valmiuksiin ja lähtökohtiin taiteellisen työn suunnittelua, konseptuaalista ajattelua ja taideteoksen kontekstien ymmärtämistä varten. Opinnoissa painottuu taiteen lähtökohtainen yhteisöllisyys ja osallisuus ympäröivään maailmaan.

Hakuprosessin tarkoituksena on, että hakijana saat käsityksen siitä onko Taidekoulu Maa oikea opiskelupaikka sinulle. Ennakkotehtäväsi käy läpi rehtori ja Taidekoulu Maan johtokunta. 

Opiskelijahaun aikataulu

• maaliskuu: opiskelijahaku avautuu
• 28.3.2024 klo 10.00–10.45: Vapaaehtoinen hakuinfo Zoomissa
• 9.4.2024 klo 17.00–17.45: Vapaaehtoinen hakuinfo Zoomissa
• 21.4.2024 klo 16.00 mennessä: hakija lähettää tehtävät opiskelijahakua varten WeTransfer-palvelun kautta (HUOM: ennakkotehtävien palautusaikaa on jatkettu)
• 1.5.2024 mennessä: Maa lähettää haastattelukutsut valituille hakijoille
• to 16.5., ma 20.5., ti 21.5.2024: 2. vaiheen hakijat haastatellaan
• 3.6.2024 mennessä: uusien opiskelijoiden valinnat julkistetaan
• 16.6.2024 mennessä: hakija ottaa paikan vastaan ja rekisteröityy opiskelijaksi

Opiskelijahaun vaiheet

  1. Ilmoittautuminen hakijaksi: Ilmoittaudu alla olevan lomakkeen kautta. Saat ennakkotehtävät ilmoittautumisesi jälkeen.
  2. Ennakkotehtävien lähettäminen: Palauta ennakkotehtävät sähköisessä muodossa. Ohjeet ennakkotehtävien yhteydessä.
  3. Haastattelut: Kun olemme käyneet ennakkotehtäväsi läpi, kutsumme osan hakijoista haastatteluun. Varaa haastattelua varten noin yksi päivä, jolloin tulet käymään koulun tiloissa. Tarvittaessa voit osallistua haastatteluihin myös etäyhteydellä, mutta suosittelemme tulemaan tutustumaan tiloihin henkilökohtaisesti.
  4. Opiskelijavalinnat: Haastattelujen jälkeen käymme läpi koko hakemusprosessisi ja teemme tämän perusteella valinnat uusista opiskelijoista sekä varasijoista. Saat tiedon sähköpostitse.
  5. Rekisteröinti opiskelijaksi: Kun sinut on valittu opiskelijaksi, saat linkin rekisteröitymistä varten. Opinnot alkavat elokuun lopussa.
  6. Palaute: Ennakkotehtävistä saa pyydettäessä palautetta. Haastatteluvaiheesta annetaan palautetta kaikille haastatteluun osallistuville hakijoille.

Hakuinfot Zoomissa

Järjestämme kaksi hakuinfoa etäyhteydellä Zoomin kautta, joihin voit tulla, jos sinulla on hakuun tai päivälinjaan liittyviä kysymyksiä. Sinun ei tarvitse ilmoittautua hakuinfoon. Voit halutessasi lähettää kysymyksesi myös etukäteen osoitteeseen info@taidekoulumaa.fi.

Kieli: Hakuinfot pidetään suomeksi ja/tai englanniksi, osallistujien tarpeiden mukaan.
Aikataulu: Hakuinfot pidetään 28.3.2024 klo 10.00–10.45 ja 9.4.2024 klo 17.00–17.45. Ensin käymme 10 minuuttia lyhyesti suullisesti läpi opiskelijahaun infot, jotka löytyvät myös verkkosivuiltamme. Sen jälkeen on aikaa avoimille kysymyksille.
Henkilöt: Paikalla ovat Maan rehtori H Ouramo ja koordinaattori Tanja Becher.

Huomio: Hakuinfoon osallistuminen ei ole vaatimus hakua varten eikä siinä käydä läpi ennakkotehtäviin liittyviä sisällöllisiä kysymyksiä.

Tästä pääset ensimmäiseen hakuinfoon 28.3.2024 klo 10.00–10.45.
Tästä pääset toiseen hakuinfoon 9.4.2024 klo 17.00–17.45.

 

Opintotuki ja koulun tilanne

Taidekoulu Maa on ollut vuodesta 2019 muutosprosessin keskellä liittyen kulttuurialan ja koulutuksen leikkauksiin. Lähivuosina koulun julkisen puolen rahoitusta on leikattu ja viimeisin muutos on, että koulun on Kelan puolelta katsottu olevan yksityinen oppilaitos, jonka uusilla vuonna 2024 aloittavilla opiskelijoilla ei ole oikeutta opintotukeen ja valtion takaamaan opintolainaan. Huomioi että opiskelu Maassa ei takaa oleskelupaikkaa opiskelun perusteella, sillä opinnot eivät johda tutkintoon. Ratkaisuja etsitään jatkuvasti, jotta Maan status ammattiin valmistavana koulutuksena palautetaan. 

Hae Taidekoulu Maan päivälinjan opiskelijaksi alla olevalla lomakkeella: