ANIKÓ KUIKKA: SHINGLE 12.1.–2.2.2020 MAA-tilassa

ANIKÓ KUIKKA: SHINGLE 12.1.—2.2.2020

 

Avajaiset lauantaina 11.1. klo 18-20

MAA-tila, Pääskylänrinne 10, 00500 Helsinki Aukioloajat: ke–pe 14–18, la–su 13–17

Shingle (suom. paanu) on ohuehko ja litteä katemateriaali, jota käytetään riveissä katon tai ulkoseinien päällystämiseen.

’Shingle’ on kolmikanavainen liikkuvan kuvan installaatio, jossa erilaista elämää elävien henkilöiden todellisuudet risteävät. Jewel kuvaa hotellihuoneessaan meikki-tutoriaalia, jota Ruby katsoo kännykällään. Elämäntaidon valmentaja ajaa Rubyn teltan ohi. Henkilöitä yhdistää paremman elämän tavoittelu, mutta tässä systeemissä yhden hyvä elämä perustuu toisen huono-osaisuudelle.

Idyllisen piparkakkutalon paanukatto on ehkä tylsä. Ihanne-omakuvan luominen ulkokuorta koristelemalla on suojamuurin rakentamista ympärilleen – kuten seinät talossa tuovat turvaa. Koti on suoja. Kodittomuus on pahvinpalasien kokoamista asfaltin ja kehon väliin.

 

Anikó Kuikka (s.1986 Espoo) on liikkuvan kuvan installaatiota tekevä kuvataiteilija. Anikó on valmistunut Kuvataideakatemialta ja Royal Academy Schoolsista Lontoosta. Hän on Kuvataideakatemian alumnisäätiön työhuone-stipendiaattina HIAPilla – osana Helsingin kansainvälistä taiteilija-residenssiä Suomenlinnassa. Anikón töitä on esitetty GAO galleriassa Lontoossa, Los Angelesin kaupungin taidegalleriassa, Glasgow Internationalissa, Forum Boxin Mediaboxissa, Buryn Taidemuseossa, Royal Academy of Artsissa.

 

Anikó opiskeli Taidekoulu MAAssa vuosina 2005–2009.

Teoksen toteutusta ovat tukeneet:

Taiteen Edistämiskeskus, HIAP – Helsinki International Artist Program

Pääosissa: Zoe Chen, Shai Culver, Jose Fernando