Minä ja La Tourette MAA-tilassa 11.10.–4.11.2018

Pekka Niskanen: Minä ja La Tourette
19.10.–4.11.2018
MAA-tila, Pääskylänrinne 10, Helsinki
Ke-pe 14–18, la-su 13–17

Teos kertoo minun elämästäni.

Minä ja La Tourette -videoinstallaatiossa limittyy toisiinsa kertomus kuolemasta ja kokemukset poliittisesta painostuksesta. Turvallisuuspalvelujen lähes näkymätön läsnäolo yksityiselämässä, verkossa ja kadulla on suurimmalle osalle yhtä epätodellista kuin kuolleeseen liittyvät äänet, hahmot ja itsestään putoavat esineet. Teoksen näyttelijä kertoo tšetšeenejä kuvaavan dokumenttielokuvan aiheuttamasta painostuksesta ja uhkailusta. Venäläinen elokuvatuottaja on vaatinut venäläisten näkökulman esiinnostamista elokuvassa: ”Tanskassa on jo tapettu tšetšeeni ja sama voi tapahtua myös Suomessa”. Kuolema ja turvallisuuspalvelut ovat videoinstallaation kutsumattomia vieraita, joista on vaikea päästä eroon.

Teos on kuvattu suurimmaksi osaksi Le Corbusierin suunnittelemassa La Tourette -luostarissa, jonka suljettuun yhteisöön myös ulkopuoliset voivat päästä mukaan. Lyonin lähellä sijaitseva luostari ja sen arkkitehtuuri muodostavat vastakuvan teoksen kertomuksille, jotka sijoittuvat sattumanvaraisiin paikkoihin ja rakennuksiin eri puolille Eurooppaa ja Aasiaa. La Tourettessa yksittäiset tapahtumat yhdistyvät kokonaiseksi, jatkuvuutta korostavaksi kertomukseksi.

Pekka Niskanen on tehnyt vuodesta 2008 alkaen yhteistyötä Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden kanssa useissa eri projekteissa. Vuonna 2012 Yle TV1 esitti Niskasen ohjaaman dokumenttielokuvan ”Virtuaalinen Sota”. Elokuva kertoo tšetšeenien diasporasta Euroopassa. Yle lyhensi elokuvaa neljä minuuttia ensimmäisen esityskerran jälkeen. Niskanen on työskennellyt vuodesta 2012 alkaen pääasiassa Ranskassa.

Teos on toteutettu yhteistyössä:
Näyttelijät: Salla Lintonen ja Samuel Camus
Musiikki: Robert Aeberhard Äänisuunnittelu: Juuso Oksala

Teoksen toteuttamista ovat tukeneet:
AVEK
Taiteen edistämiskeskus
Helsingin kulttuurikeskus
Oskar Öflundin säätiö VISEK