Baran Caginlin näyttely BLACKOUT MAA-tilassa 27.8.–13.9.2020

Baran Caginli: BLACKOUT

27.08 – 13.09.2020

MAA-tila, Pääskylänrinne 10, 00500 Helsinki

Avoinna: ke–pe klo 14–18, la–su klo 13–17

Huomio! Turvallisuuden takia näyttelylle ei järjestetä avajaisia.

Oxford English Dictionary määrittelee käsitteen ‘off the map’ (pois kartalta) kuvauksena jostain joka on ‘olemassaolon ulkopuolella… epäolennainen sijainti; ei huomion arvoinen, vanhentunut’. Määritelmä hyödyntää yleistä ja yleistajuista ymmärrystämme kartoista: että ne näyttävät mitä on olemassa ja että ne tekevät sen tarkasti. Kartat nähdään yleisesti ottaen tarkkoina peileinä tai graafisina esityksinä jostain todellisen maailman ominaisuudesta; kartografia määritellään tosiasialliseksi tieteeksi. Mutta kuten ‘uuden maantieteen’ tutkimus laajalti osoittaa, kartta on erittäin poliittinen objekti (Mark Neocleous, 2003, European Journal of Social Theory).

Nykyään kartat ovat helposti saatavilla verkossa karttapalveluiden avulla. Koska pääsy karttoihin on helppoa, valtioilla on intressi sensuroida niitä. Valtioiden pyynnöistä karttapalvelut ‘pimentävät’ tiettyjä strategisia paikkoja, kuten armeijan tukikohtia, voimalaitoksia tai erityisiä maantieteellisiä muodostelmia. Myös pakolaisleirejä, kieliä ja kulttuureja on ‘pimennetty’ koloniaalisen tilan rakennuksessa, imperiaalisen väkivallan keinona. Tiedon muotona kartat ovat salailun verhon alla, joka suojaa moderneja valtioita (Neocleous, 2003).

Blackout, pimennys, käsittelee kartografista sensuuria valtioiden tuottamien pikselöityjen, sumennettujen ja muunneltujen kuvien kautta. Ne ovat kuvia paikoista ja ihmisistä, jotka eivät ole meille olemassa.

Baran Caginli (s.1990 Istanbulissa) on helsinkiläinen taiteilija, joka työskentelee eri taiteenalojen parissa. Hänen työskentelynsä liittyy järjestelmälliseen sortoon, tuhoamiseen, katoamiseen, muistinmenetykseen, etniseen syrjintään, valtiovaltaan, pakkosiirtolaisuuteen, kollektiiviseen muistiin ja valtion ristiriitaisuuksiin. Hänen teoksissaan ihmiset ja objektit ovat usein jonkin tapahtuman todistajan asemassa. Vaikka todistajat kiinnittyvät paikallisiin ongelmiin ja todellisuuksiin, ne viittaavat myös laajempiin ongelmiin ja todistajiin toisissa maantieteellisissä konteksteissa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja:

info@maatilaprojectspace.fi

www.maatilaspace.fi

www.barancaginli.com

Koronavirustiedote:

Maa-tilan näyttelykävijöiden ja henkilökunnan turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää. Kiinnitämme erityistä huomiota galleriatilan hygieniaan. Jos tunnet olosi sairaaksi, tulethan käymään toisena ajankohtana.

Kuva poistettu.